Kajak-artikler

Uncategorized

Hvilken type kajak skal du vælge – havkajak eller oppustelig kajak?

Drømmer du om at kunne sejle hurtigt og stærkt i en kajak? Kajakker er en glimrende måde at få noget motion på, samt at komme ud og se naturen fra et andet perspektiv. Det kræver dog oplæring at kunne sejle i en kajak, men der findes hold du kan tilmelde dig, så du bliver en habil kajaksejler. Men før du køber en kajak, er det vigtigt at beslutte, hvilken type kajak der er den rigtige for dig – en havkajak eller en oppustelig kajak? Der er flere ting at overveje, når du skal træffe din beslutning. Det har vi skrevet om i denne artikel. 

Hvilken kajaktype skal du vælge?

Der findes to hovedtyper af kajakker – havkajakker og oppustelige kajakker. Begge har deres egne fordele og ulemper, så det er vigtigt at overveje, hvad du vil bruge din kajak til, før du træffer en beslutning. En havkajak er den traditionelle kajaktype. De er lavet af hård komposit materialer, f.eks. glasfiber eller kevlar, og er beregnet til brug i åbent vand. Havkajakker er hurtige og manøvredygtige og kan bruges i barske vandforhold. De er også generelt dyrere end oppustelige kajakker. Oppustelige kajakker er fremstillet af slidstærkt stof, f.eks. PVC eller polyester, og de kan pustes op og tømmes for luft efter behov.  De er mere transportable end havkajakker og kan opbevares på et lille sted, når de ikke er i brug.  En oppustelig kajak er dog ikke lige så hurtige eller manøvredygtige som havkajakker og anbefales ikke til brug på hårdt vand. Det kommer an på dit behov og hvor erfaren en kajaksejler, du er. Du kan altid starte med en oppustelig kajak og skifte over til en havkajak, når du er mere erfaren. 

Hvorfor vælge en kajak og ikke en kano?

Kajakker og kanoer er begge små både, der kan roes af én person, men der er nogle vigtige forskelle mellem dem. Kanoer kan roes af flere personer – helt op til tre personer i en kano (afhængig af kanostørrelsen). Kajak er dog primært lavet til en person, men du kan også finde nogle, hvor der er plads til to. Kajakker er designet til at blive padlet fra en mere komfortabel siddestilling, mens kanoer er designet til at blive padlet fra en knælende eller siddende stilling. Kajakker er også generelt smallere end kanoer, hvilket gør dem mere manøvredygtige. Med en kano kan du dog have mere udstyr med, f.eks. hvis du skal på fisketur eller telttur. Kajakker er mindre og har derfor ikke så meget opbevaringsplads. Dog vil du kunne have plads til din vandtætte rygsæk eller sovepose i din kajak.

Kajakudstyr

Sådan kan du holde dig aktiv i hverdagen

Alle ved, at det er vigtigt at holde sig aktiv, men den viden alene er ikke altid nok til, at man faktisk gør det. Man har trods alt en travl hverdag, så det er ikke altid, at man har tid, lyst eller overskud til motion. Men faktisk kan motion give mere overskud; det handler bare lige om at få startet.

Skab en rutine

Det, som mange mennesker mener er grunden til, at de ikke motionere nok, er typisk at de ikke har nok tid til det. Det er derfor, at motion skal gøres til en vane. Vaner er trods alt noget vi gør, hvor det ikke handler om tid eller overskud eller lyst, men blot noget, vi automatisk gør, fordi det er en del af vores rutine. Du kan for eksempel begynde ved at gå en tur, når du står op om morgenen, efter arbejde eller inden du går i seng. Man siger, at det kun tager 21 dage at skabe en vane, så hvis du har viljestyrken til at gøre det i de 21 dage, vil det ikke kræve viljestyrke bagefter.

Gør aktivitet belejligt 

Det kan også hjælpe, hvis du formår at gøre motion belejligt. Mange finder det slemt nok, når de bare skal motionere, så hvis de skal til at pakke en taske og køre ud for at motionere et bestemt sted, falder sandsynligheden for, at de får det gjort, endnu mere. Fitnesscentre falder ikke i alles smag. Derfor kan det være en god idé at tage fitnesscentret med hjem i stedet for. Hvis du har plads, kan det være en god idé at købe maskiner til dit hjem, såsom en romaskine eller en løbemaskine, så du ikke skal gøre andet end at gå i gang.

Gør aktivitet underholdende

Nogle synes, at det er kedeligt at motionere, men også her er der løsninger. Du kan for eksempel motionere med høretelefoner på, hvor du kan lytte til musik eller podcasts som underholdning. Andre putter maskiner såsom løbemaskiner og motionscykler foran deres fjernsyn, så de kan bevæge sig, samtidig med at de ser tv. Det er smart, så længe det virker!

Hold dig sund

Det er vigtigt at bevæge sig, da videnskabelig research tyder på, at man generelt lever længere og har en højere livskvalitet, når man motionere regelmæssigt. Inkluder bevægelse i din rutine, gør det belejligt, gør det underholdende, og se, om det så ikke bliver meget nemmere med daglig motion.

Kajakudstyr

Drømmer du om at starte med at ro i kajak? Lån penge til køb af udstyr

Sponsoreret indhold

Når du skal ro i kajak, så er der en del udstyr, der skal indkøbes. Det er ikke alle, der har råd til dette, da det nemt kan løbe op i et relativt højt beløb. Hvis du gerne vil ro i kajak på de danske have, men ikke helt kan finde de penge, der skal bruges, for at kunne finansiere købet af det nødvendige udstyr, så kan du i stedet vælge at låne til dette formål. (mere…)